Skip to content

Planificació anual de situacions d’aprenentatge

31 d'octubre de 2024

Les oposicions docents a les Balears 2025 són una realitat, després de publicar-se la proposta de places inicial, s’espera que hi hagi un total de 491 places. Si et prepares per a les oposicions docents de secundària a les Illes Balears, probablement et preguntes com ha de ser la planificació anual de situacions d’aprenentatge. La planificació anual, abans anomentada programació didàctica, és una part clau de la segona prova de l’oposició, que avalua tant la capacitat de programació com la competència pedagògica en el desenvolupament de situacions d’aprenentatge (SA) d’acord amb la normativa vigent.

En aquesta entrada t’explicaré com pots organitzar la planificació anual, tenint en compte els criteris recollits a la normativa vigent i seguint els requisits establerts per la Conselleria d’Educació i Universitats per a les properes oposicions.

Prepara’t per triomfar a les oposicions de secundària 2025

Sóc en Marc Horrach, docent en actiu que ha superat amb èxit les oposicions docents de 2023 (Educació Física – Secundària). Aquest és el segon any que ofereixo la meva ajuda a gent com tu, docents que preparen una oposició a l’etapa de secundària. Aquest curs t’ajudarà a configurar la teva programació didàctica (ara anomentada Planificació Anual) per arribar a l’exposició oral ben preparat/ada.

Contacta’m ara i t’informaré de tots els detalls!

Marc Horrach

“Amb el curs específic de planificació anual de situacions d’aprenentatge, t’ofereixo les eines i l’acompanyament necessari per preparar una programació sòlida i efectiva per a les oposicions. Planifica de manera intel·ligent i amb suport constant!

Vols saber-ne més?

    Què és la planificació anual de situacions d’aprenentatge?

    La planificació anual és un document que recull de manera seqüencial les 9 situacions d’aprenentatge dissenyades per a un curs acadèmic. Aquestes situacions d’aprenentatge han d’estar ben alineades amb els criteris d’avaluació, les competències clau i els sabers bàsics especificats en el Decret 32/2022, d’1 d’agost, pel qual s’estableix el currículum de l’educació secundària obligatòria a les Illes Balears (currículum vigent). La normativa estableix que per a les oposicions 2025, aquesta planificació ha d’incloure com a mínim 9 situacions d’aprenentatge amb activitats que cobreixin tot el curs escolar 2024-2025.

    Quins apartats ha de tenir la planificació anual que he de presentar a les oposicions?

    Atenent a l’annex 4 de la Resolució que regula la convocatòria de les proves selectives d’ingrés als cossos docents de professors d’ensenyament secundari a les Illes Balears, on es presenten els criteris per a l’elaboració i presentació d’aquest document, la planificació anual ha d’incloure (com a mínim) els següents apartats:

    • Portada: on ha d’aparèixer el número de DNI, nom i llinatges de l’aspirant i el cos i l’especialitat a la qual s’opta.
    • Índex: el qual no pot excedir un full.
    • Introducció: justificació de la planificació, destacant la seva rellevància en el context educatiu i social actual.
    • Selecció de sabers bàsics i seqüenciació dels criteris d’avaluació de les competències específiques de la matèria.
    • Vinculació amb els descriptors operatius de les competències clau del perfil de sortida.
    • Contextualització: integració de la planificació en el projecte educatiu del centre i coherència amb la proposta pedagògica.
    • Criteris de qualificació: d’acord amb la resolució d’avaluació vigent en el curs 2024-2025, però sense necessitat de valorar criteri per criteri.
    • Activitats complementàries i extraescolars: si n’hi ha, com poden reforçar les situacions d’aprenentatge.
    • Espais, temps i recursos materials necessaris per al desenvolupament de les activitats d’ensenyament-aprenentatge.
    • Atenció a la diversitat: mesures específiques per atendre la diversitat dins del grup.
    • Procediments de suport i recuperació.
    • Relació d’un mínim de nou situacions d’aprenentatge que formin part de la planificació.
    • Bibliografia i annexos (opcional): referències curriculars, pedagògiques i recursos utilitzats.

    Format i extensió de la planificació

    El document de la planificació anual no ha de superar les 60 pàgines (annexos inclosos) en format DIN-A4. En aquesta extensió no és computable la portada. La presentació del document ha de seguir el següent format:

    • Tipus de lletra: Times New Roman de mida 12 (sense comprimir).
    • Interlineat: 1.5

    Aquest format i tipus de lletra s’exigeix a tot el document, excepte en els títols, números de pàgina i portada. En el cas d’incloure taules o gràfics, l’interlineat pot ser simple i la lletra, Times New Roman o Times, com a mínim de 10 punts sense comprimir en la respectiva taula o gràfic. El document no pot incloure hipervincles.

    Em poden penalitzar si no compleixo el format exigit?

    Sí, segons la normativa, en el cas que l’aspirant, en l’elaboració de la planificació anual de situacions d’aprenentatge, no s’ajusti a les especificacions indicades en el paràgraf anterior es procedirà a minorar fins a un punt de la valoració global de la segona prova.

    Com i quan s’ha d’entregar la planificació anual per a les oposicions?

    La planificació anual s’ha de lliurar al tribunal telemàticament a través de l’aplicació informàtica d’oposicions. Aquest document s’ha d’adjuntar com un document únic amb format PDF que no superi els 15MB. A la passada convocatòria d’oposicions 2024, aquest document es va tenir que lliurar abans d’iniciar el procés d’oposició.

    Estructura de les situacions d’aprenentatge de la planificació anual

    Les situacions d’aprenentatge, atenent a l’Annex 3 del Decret 32/2022, han de comptar amb una estructura precisa, que inclogui:

    • Identificació de la SA: etapa, nivell i àrea.
    • Títol de la SA: en forma de pregunta (preferentment).
    • Relació amb les competències específiques i criteris d’avaluació vinculats.
    • Relació de sabers bàsics que es treballaran.
    • Context o contexts d’aprenentatge: màxim dos contexts.
    • Activitats d’iniciació i dinàmiques de presa de consciència.
    • Instruccions i materials que permetin als alumnes la superació dels reptes que es plantegen.
    • Descripció de tasques: activitats més rellevants que els alumnes duran a terme.
    • Procediments de retroacció, revisió i supervisió per part dels prodessors.
    • Procediments i dinàmiques d’avaluació final, qualificació i transferència del coneixement.

    Consells per a la redacció de la planificació anual

    • Temps i dedicació: És fonamental planificar amb antelació, ja que la redacció d’aquest document és laboriosa.
    • Consulta exemples: Examina exemples de situacions d’aprenentatge ben estructurades per entendre millor com presentar-les.
    • Integració curricular: Alinea les SA amb el currículum i els objectius generals del centre educatiu per donar cohesió a la programació.

    Amb aquests passos clau, podràs preparar-te millor per a superar la fase de programació a les oposicions de secundària a les Illes Balears. En el cas que estiguis interessat/ada en aprofundir més, mira el Curs de Planificació Anual de Situacions d’Aprenentatge per a les Oposicions de les Illes Balears.